Infallsvinkeln

Tro och politik utifrån en kristen infallvinkel

Jämlik i Kristus

Equal

Det är internationella kvinnodagen idag och tidningen Dagen har i samband med detta en debattartikel med rubriken ”I Kristus upprättas jämlikheten”. Jag kan inte annat än instämma i det som Beryl Orrbeck Lindeman skriver, och mycket av resonemangen går att tillämpa inte bara på kyrkan utan på samhället som helhet. Ska vi uppnå riktig jämställdhet mellan män och kvinnor handlar det mycket om att förändra attityder. Jag tror också det är viktigt att se både likheterna och olikheterna mellan könen och lära sig att se båda som en tillgång. Kampen för ett jämställt samhälle kan inte vinnas genom politiska lösningar, inte genom ideologier eller religioner. Sann jämställdhet existerar bara i Kristus och all ojämlikhet och orättvisor mellan människor är en direkt konsekvens av synden. Precis som Orrbeck Lindeman själv skriver:

”Efter syndafallet inträdde ojämlikheten med beskyllningar och konkurrens. Det inträdde hierarki i stället för harmoni.I Kristus har syndens konsekvenser brutits. I Kristus upprättas relationer. I Kristus upprättas jämlikhet igen. Där möts vi.”

Medan radikalfeminismen i likhet med socialism och rasism ställer olika grupper mot varandra och ser den ena gruppens välfärd som den andra gruppens olycka är jag övertygad om att sann jämställdhet gynnar alla, både män och kvinnor, och då handlar det inte om att kvotera in människor i bolagsstyrelser eller skambelägga människor vare sig de väljer en yrkeskarriär eller att vara hemma med barnen. Alla människor är olika och gör olika val och olika prioriteringar, och samhällets uppgift bör inte vara att lägga sig i och försöka styra människors val utan enbart att undanröja allt som hindrar kvinnors valfrihet och möjligheter, vare sig det handlar om utbildning, arbetsmarknad, relationer eller något annat.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: