Infallsvinkeln

Tro och politik utifrån en kristen infallvinkel

Hur vi bekämpar rasismen

Rasism

Alla som följt den politiska debatten de senaste åren kan omöjligen undgått att lägga märke till hur kampen mot rasism och främlingsfientlighet fått allt större utrymme. Det är lätt att få intrycket att Sverige blivit ett mer rasistiskt land, och inte minst Sverigedemokraternas intåg i riksdagen 2010 tolkas ofta som ett belägg för denna uppfattning. Tittar man däremot på vetenskapliga undersökningar av svenskars attityder till invandring senaste tio åren får man istället en annan bild. Enligt exempelvis Mångsfaldsbarometern som publicerades i oktober så har svenskar generellt sett positiva till invandring och det finns inga klara tendenser till attityden är på väg att bli mer negativ, snarare tvärtom.

Samtidigt har vi på senare år sett fler våldsamma sammanstötningar mellan nynazister och andra vänsterextremister, vilket skulle kunna tyda på att frågan ändå fått en ökad laddning. Den ökade polariseringen märks även genom att begreppen antirasism och invandringskritik båda blivit synonyma för grupper med ganska extrema åsikter. Som antirasist kan jag känna mig beklämd över att begreppet antirasism på senare år ofta kidnappats av vänsterextrema grupper som har sin egen ljusskygga och antidemokratiska agenda.

Bråk och oroligheter i samband med antirasistiska manifestationer som exempelvis i Kärrtorp men även på andra platser illustrerar detta på ett ganska skrämmande sätt. Varför portar man inte vänsterextrema grupper på anti-rasistiska demonstrationer? Man skulle dels minska risken för våldsamma sammanstötningar med nynazister, dels skulle man garanterat få en bredare folklig uppslutning, för synen på rasism som något förkastligt är ju trots allt en av de saker som förenar både vänster och höger i svensk politik. Arrangörerna borde ha vett nog att göra det självklara att porta grupper som Revolutionära fronten och Afa vars människo- och demokratisyn är om inte identisk så åtminstone snarlik den som nynazisterna står för.

Ett annat problem är förstås hur begreppet rasism missbrukas idag så att det kommit att bli närmast urvattnat, och ofta på ett väldigt inkonsekvent sätt. Berättigad kritik mot islam framställs gärna som ett uttryck för främlingsfientlighet, medan kritik mot kristendom aldrig skulle tolkas på samma sätt. Trots att islams syn på icke-muslimer är ganska snarlik Hitlers syn på icke-arier. Detta är naturligtvis ingen tillfällighet, journalister är väl medvetna om vilket giftigt vapen begreppet rasist är och att merparten av deras läsare förmodligen har ett ganska okritiskt förhållningssätt till vad de läser.

Detta betyder inte att man ska blunda för rasism i alla sammanhang och situationer den förekommer, men ett missbruk av begreppet rasism tror jag snarare får motsatt effekt. Jag tror inte heller att lösningen på problemet i första hand är politisk, utan att det i första hand handlar om att förändra människors attityder. Inte heller är det rätt att blunda för problemen med den svenska migrationspolitiken, samtidigt som det är oerhört viktigt att skilja mellan kritik av å ena sidan nuvarande svensk invandringspolitik, och å andra sidan invandring generellt sett. Personligen tror jag att det stora problemet med den svenska invandringspolitiken är att vi har ett system som leder till segregation istället för integration. Och jag ser inte att något riksdagsparti har en bra och trovärdig lösning på problemet. Även om det möjligen går emot den svenska självbilden av Sverige som det det moraliska föredömet i alla frågor kanske det kan bara på sin plats att snegla på andra länder som lyckats bättre än vi på detta område.

Läs för övrigt gärna Bawar Ismail på SVT Debatt eller Zulmay Afzali i SvD och deras tankar kring ämnet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: