Infallsvinkeln

Tro och politik utifrån en kristen infallvinkel

Socialismens svarta låda

Socialism

Det har nog inte undgått någon att Aftonbladet på sistone drivit en intensiv kampanj mot entreprenörskap och fri företagsamhet där man framställt privata alternativ inom skola, vård och omsorg som onda institutioner ledda av giriga och hänsynslösa bolagsdirektörer. Att sedan allmänheten tenderar att vara lika eller mer nöjda med privata alternativ jämfört med de kommunala institutionerna är inget Aftonbladet fäster någon större uppmärksamhet vid.

Den socialistiska välfärdsmodellen, som gärna framställs som den enda tänkbara välfärdsmodellen, fungerar i princip som en svart låda. Systemet går ut på att människor ger av sina tillgångar i form av skatter in i den svarta lådan med förhoppningen att vid behov kunna få ut en välfärd som motsvarar den inkomst man (förvisso ofrivilligt) avstått. Av skatteintäkterna fördelas sedan en del ut i form av offentligt finansierad sjukvård, utbildning, äldrevård med mera, som i en del fall är av tillfredsställande kvalitet och i andra fall av undermålig kvalitet. Någon möjlighet för medborgarna att kontrollera den socialistiska välfärdens standard i förhållande till minskningen av den disponibla inkomsten existerar inte.

Politikers möjlighet att kunna avtvinga medborgarna deras inkomst i form av skatter bygger istället uteslutande på att sälja in en förhoppning eller önskedröm hos medborgarna om att de får valuta för sina skattepengar. Detta förutsätter en hög grad av auktoritetstro, där människor ser statens välvilja och inte medborgarnas arbetsvilja som garanten för välfärd. För att uppnå detta för politiker och medier som går makthavarnas ärenden en retorik som går ut på att skrämma medborgarna genom överdrifter, halvsanningar och rena påhitt gällande alternativen.

Man bortser exempelvis från att i motsats till ett juridiskt bindande avtal mellan en konsument och ett privatägt företag gällande någon form av försäkring så är den statliga socialförsäkringen bara giltigt fram till den dag en ny regering fattar ett beslut om att förändra villkoren. Den kritik som förts mot alliansens förändring av välfärdssystemet kommer garanterat att fortsätta när en ny regering tillträder som återigen ändrar förutsättningarna i enlighet med sina värderingar, och den nya regeringen kommer i sin tur efterträdas av en ny regering som ändrar efter sina övertygelser. Människor som i decennier betalat skatt med förhoppning om att de en dag ska kunna få en trygg pension vid 65 års ålder kommer i framtiden få finna sig i att pensionsåldern höjs och pensionsnivåerna sänks. På motsvarande sätt som vi de kommande decennierna kommer att få se hur skattefinansierad sjukförsäkring, arbetslöshetsförsäkring, skola och barnomsorg försämras i takt andelen människor som betalar in i den svarta lådan minskar medan andelen människor som förväntar sig få ut något ur den svarta lådan ökar.

Socialism bygger på människors auktoritetstro och naiva förhoppningar, men det är bara att studera utfallet av detta samhällsexperiment de senaste 100 åren för att konstatera att verkligheten inte riktigt lever upp till myten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: