Infallsvinkeln

Tro och politik utifrån en kristen infallvinkel

Uppdrag Granskning ”avslöjar” präster

Uppdrag

Tidningen Dagen rapporterar idag om ett kommande program av SVT:s Uppdrag granskning där man försökt lura präster till att göra ur SVT:s synpunkt kontroversiella uttalanden om homosexualitet. Att använda dolda kameror i en biktsituation och sedan använda påhittade bekännelser emot präster som bundna av tystnadsplikt inte har någon möjlighet att bemöta vad de sedan anklagas för är naturligtvis problematiskt utifrån ett etiskt perspektiv. Dessutom är det ju i detta fall så att det ”avslöjande” som Uppdrag granskning tror sig ha gjort är i själva verket övertygelser som man förmodligen utan vidare hade kunnat få fram genom en vanlig intervju med prästerna ifråga. Även om svenska kyrkan har som officiell policy idag att homosexualitet inte är någon synd finns det fortfarande många präster som istället delar Bibelns syn i frågan, och förutsatt att de beviljats någon form av anonymitet hade det säkert inte varit omöjligt att få tag på någon som var villig att uttala sig i ämnet.

Att Gud befriar människor från homosexualitet är inget mer märkligt än att Gud befriar människor som är bundna av alkohol, tobak, spelberoende eller pornografi. Det är inte heller så att denna befrielse är något som påtvingas någon, utan en förutsättning för befrielsen är ju att personen själv söker för sitt problem. Jag som kristen har full förståelse för kritiken mot någon som försöker tvinga någon att ändra sin läggning mot sin vilja, men här handlar det ju alltså om personer som själva (låtsas) vill bli fria från vad de upplever som en destruktiv livsstil. Hur kan det vara ett scoop? Hur kan det vara kontroversiellt?

Sekulära nyhetsmedier har i många år använt HBT-frågan som ett sätt att försöka snärja och stigmatisera Bibeltroende kristna och Uppdrag Gransknings program är nog bara ytterligare ett exempel på det. Man får ändå hoppas att den debatt som säkert kommer att följa på Uppdrag Gransknings reportage blir lite mer saklig och nyanserad än vad som ofta varit fallet tidigare, och inte minst att vi får en debatt även om journalistikens etiska aspekter och överväganden.

(Länk 1, Länk 2, Länk 3)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: