Infallsvinkeln

Tro och politik utifrån en kristen infallvinkel

Dags för samvetsfrihet

Europa

Suleyman Wannes, chorepiskopos i syrisk-ortodoxa kyrkan, Annelie Enochson, riksdags­ledamot (KD), Anna Sophia Bonde, präst i Svenska kyrkan, Per-Olof Hermansson, företagare och kommun­politiker skriver idag en debattartikel i tidningen Dagen med titeln ”Tid för svensk samvetsfrihet”. Fallet med Ellinor Grimmark har visat att det är hög tid att Sverige lever upp till sina internationella förpliktelser vad gäller mänskliga rättigheter på detta område. Min förhoppning är att svenska politiker kan besinna sig och själva komma till denna slutsats innan man tvingas till det genom ett utslag i Europadomstolen vilket annars troligen blir alternativet.

Det är dock viktigt att lyfta fram att samvetsfrihet inte handlar om någon generell rätt att motsätta sig arbetsmoment utifrån personliga övertygelser. Det handlar specifikt om rätten att avstå från ett arbetsmoment som innebär att man tar en annan människas liv. Detta tycker jag ibland har missats i debatten när det talas om att alla som tar en anställning är skyldiga att göra vad som helst som ingår i arbetsbeskrivningen. Det är också just aspekten av dödande som Europarådet tidigare lyft fram i ett domslut:

”1995 inkorporerades Europa­konventionen i svensk rätt. Den ger var och en rätt till bland annat samvetsfrihet. Artikel 18 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättig­heterna slår fast samma sak. Trots detta har svenska politiker ändå valt att gå i motsatt riktning. Europarådets parlament behandlade 2010 en motion av riksdagsledamoten Carina Hägg, där hon krävde en stark begränsning av samvetsgrundad vägran att utföra vård.

Europarådet gick dock emot motionen och hävdade vårdpersonalens rätt till samvets­frihet. I resolutionen slås fast att ingen person, sjukhus eller institution ska tvingas att utföra eller medverka till någon handling som kan orsaka döden för ett mänskligt foster eller embryo. Resolutionen betonade att ingen ska diskrimineras om man vägrar att medverka till något av detta. Europarådet föreslog även i resolutionen att medlemsstaterna tar fram sakliga och klara riktlinjer som garanterar samvetsfriheten.”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: