Infallsvinkeln

Tro och politik utifrån en kristen infallvinkel

Tänkbara presidentkandidater 2016

Det är långt kvar ännu, men det hindrar inte spekulationerna redan pågår om vilka som kommer och inte kommer att kandidera till posten som amerikansk president i valet 2016. Den politiske expertkommentatorn Larry Sabato har på sin sida en ranking av vilka personer i respektive parti som just för tillfället ligger bäst till. Det är bekanta namn som för närvarande ligger i toppen, Jeb Bush respektive Hillary Clinton.

Om vi ska dra några slutsatser utifrån utvecklingen inom respektive parti på senare år så är det att demokraterna kommer att välja en vänsterkandidat, medan republikanerna kommer att välja en mittenkandidat. Den som hoppas på en något mer konservativ republikansk presidentkandidat med stöd från Teaparty-rörelsen kommer nog att bli besviken, det republikanska partietablissemanget har varit noggrann med att enbart stötta kandidater tillhörande den politiska mittfåran vilket också återspeglats i de senaste två valens republikanska presidentkandidater McCain och Romney. På motsvarande sätt kan vi hos demokraterna se en tydlig utveckling mot vad som skulle kunna liknas vid traditionell europeisk socialdemokrati och de mittenorienterade demokrater som fortfarande finns har marginaliserats så till den grad att de knappt existerar idag.

Möjligtvis kan Marco Rubio ha en chans att knipa nomineringen då han har stöd både hos den republikanska väljarkåren och det republikanska partietablissemanget, för egen del känns han som den kandidat jag föredrar mest av de nu aktuella (Sarah Palin verkar ju i nuläget inte speciellt sugen på att kandidera). Men som sagt, valet 2016 är långt borta, så mycket kommer naturligtvis att hända innan dess.

Att Saul Alinsky-adepten Hillary Clinton kniper demokraternas nominering känns ganska givet. Demokraterna har inte kommit lika långt i sin generationsväxling som republikanerna och det finns ganska få personer som kan vara med och utmana. Dessutom är de mer mitten-orienterade demokraterna mer eller mindre eliminerade från partitoppen vilket gör att partiet även denna gång nominerar en mer socialdemokratiskt lagd kandidat.

Annonser

1 kommentar

  Trackbackar

  1. New Hampshire | Infallsvinkeln

  Kommentera

  Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

  WordPress.com Logo

  Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

  Google+-foto

  Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

  Twitter-bild

  Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

  Facebook-foto

  Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

  Ansluter till %s

  %d bloggare gillar detta: