Infallsvinkeln

Tro och politik utifrån en kristen infallvinkel

Comeys vittnesmål tog död på konspirationen

Det händer ständigt saker i amerikansk politik. Men hur vet man om det som händer är bra eller dåliga nyheter? Läser man de svenska och Clinton-lojala medierna (DN, Aftonbladet, Expressen, SvD) är det ganska enkelt. Händer det något som är dåligt för republikanerna eller Donald Trump hamnar rubrikerna längst upp i tidningarnas nätupplagor. Händer det något som är bra för republikanerna eller Trump hamnar de längre ner i rapporteringen (eller rapporteras inte alls).

Veckans på förhand mest omtalade amerikanska nyhetshändelse var förhöret med förre FBI-chefen James Comey. Svenska tidningar har använt termer som ”värre än Watergate” och ”riksrätt” i sina verklighetsfrånvända förhoppningar om vad förhöret med Comey skulle mynna ut i. Och när förhöret väl var över? Knäpptyst. Tomt. Inget. Den pliktskyldiga skildringen av förhöret hamnar långt, långt ner i tidningarnas nätupplagor, efter artiklar om lekande dagisbarn och artiklar om kroppsbehåring och reklam för bolån. Det finns förstås en anledning till detta.

Comey var förvisso mycket kritisk och irriterad på Trump och lät ungefär som man kan förvänta sig av någon som tycker de fått sparken utan att förtjäna det. Men går man in på detaljerna sa Comey precis det som vänstern inte ville höra. Han bekräftade till att börja med att Trump inte misstänktes för otillbörliga kontakter med Ryssland i samband med valet. Comey erkände också, och detta var väl den stora nyheten i vittnesmålet, att han själv läckt hemliga uppgifter till utomstående, något som nu tycks bli föremål för en utredning mot Comey själv. Den förre FBI-chefen tog även upp hur den förre riksåklagaren Loretta Lynch försökt påverka honom att tysta ner brottsutredningen mot Hillary Clinton. Loretta Lynch tillsattes ju som bekant av Obama och Comeys vittnesmål har nu gjort att det höjts röster för att starta utredningar gällande såväl Lynch som Barack Obama och Hillary Clinton gällande obstruktion av rättvisa.

Var detta spiken i kistan för Rysslandskonspirationerna? Rimligtvis borde det vara så. Till och med Chris Matthews på MSNBC (på den yttersta vänsterkanten) erkänner att konspirationen nu är död:

 

Även från andra på den amerikanska vänsterkanten får man intrycket av att de nu inser att de måste byta spår. Istället för att sätta dit Trump för Ryssland verkar tongångarna nu handla om att de ska hitta ”något annat” för att försöka få bort Trump. Och svenska medier? De fattar nog galoppen de också så småningom, även om det kanske sker först något år efter alla andra.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: