Infallsvinkeln

Tro och politik utifrån en kristen infallvinkel

CNN i blåsväder

CNN har onekligen haft det kämpigt på sistone. Det började redan i höstas när Wikileaks avslöjade nära samarbete mellan CNN och Hillary Clintons kampanjorganisation. Att deras kandidat ändå förlorade presidentvalet gjorde inte saken bättre. Men det slutade inte där. Senaste halvåret har den ena skandalen avlöst den andra. Mest uppmärksammat på sistone var en påhittad nyhet om att en nära medarbetare till Trump skulle haft kopplingar till en rysk investeringsbank.

CNN verkar ha lagt alla sina ägg i samma korg genom att bedriva vad som väl rimligtvis måste anses vara en förtalskampanj mot Trump i tron att ändamålet helgar medlen. Ett av medlen på sistone har bland annat varit att öva utpressning mot en 15-årig pojke.

När CNN sedan i en hemlig videoinspelning medger att det inte finns mycket substans i deras Rysslands-konspirationer förstärker det ännu mer bilden av en nyhetsförmedlare som förlorat sin moraliska kompass och låtit journalistisk integritet ge vika för populism och opportunism:

Jag tycker det hela är lite sorgligt. Även om jag alltid tyckt CNN varit oärliga när de velat framställa sig som en neutral och balanserad nyhetskälla när de så uppenbart driver en tydlig vänsteragenda (jämfört med exempelvis Aftonbladet som åtminstone står för att de är vänster) så har de ändå vid många tillfällen ägnat sig åt bra journalistiskt arbete och präglats av en professionalism som många svenska nyhetsmedier har mycket att lära av.

Journalister har ett ansvar att kritiskt granska makten, och därför är det bekymmersamt att se utvecklingen inte bara hos CNN utan även hos många av våra svenska nyhetsmedier. Som väl är har nyhetsmonopolet på senare år luckrats upp vilket gjort det lättare att få en korrekt bild av vad som faktiskt händer i världen. Även nyhetsmedier måste granskas, och de som granskar nyhetsmediernas måste i sin tur granskas. Förhoppningsvis leder det på sikt till att vi får en bättre nyhetsförmedling och att människor kan återfå förtroendet för journalister. För även om det är lätt att glömma i dessa dagar är det ju faktiskt många journalister som är ärliga och faktiskt gör ett väldigt bra jobb.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: